„Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale din zona euro (Eurosistem) au mulţi economişti specializaţi în politica monetară, deci totul este luat în calcul la un anumit nivel”, a declarat Lane, într-un interviu acordat publicaţiei germane Sueddeutsche Zeitung.
„Dar aceste măsuri nu fac parte din setul nostru actual de instrumente, care reprezintă o combinare între ratele dobânzilor pe termen scurt, achiziţiile de active, credite ţintite şi orientările oferite de noi”, a adăugat oficialul BCE.
În schimb Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a afirmat recent că Banca Centrală Europeană este pregătită să majoreze programul său de obligaţiuni, dacă va fi necesar.
2021 va fi probabil „un an al pandemiei”, cu incertitudini ridicate şi vulnerabilităţi extinse în rândul companiilor şi gospodăriilor. Este necesară menţinerea măsurilor monetare şi fiscale pentru o perioadă extinsă de timp, a avertizat oficialul BCE, cerând guvernelor să se concentreze pe investiţii, pentru a majora creşterea economiei.
La reuniunea din 21 ianuarie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.
Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro.
„Consiliul guvernatorilor va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită”, se menţionează în comunicatul BCE.