BCE achiziţionează obligaţiuni ipotecare italiene – Bloomberg

BCE a achiziţionat marţi obligaţiuni ipotecare italiene, revenind pe piaţă pentru a doua zi, conform programului de achiziţii de active, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 07:43
BCE achiziţionează obligaţiuni ipotecare italiene - Bloomberg

Obligaţiunile au fost achiziţionate de la Intesa Sanpaolo SpA, după ce luni BCE a cumpărat bonduri pe termen scurt de la Societe Generale şi BNP Paribas, precum şi obligaţiuni spaniole, susţin sursele.

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a exprimat speranţa că acest program de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro (3.300 miliarde de dolari), care se va întinde pe o perioadă de cel puţin doi ani, va stimula piaţa pentru acest gen de credite şi, de asemenea, va sprijini creditarea firmelor mici şi mijlocii, care formează coloana vertebrală a economiei zonei euro, scrie Agerpres.

Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru achiziţiile de obligaţiuni ipotecare (covered bonds) de la bănci şi obligaţiuni garantate cu active (ABS), însă analiştii se tem că piaţa relativ mică care există în Europa pentru acest gen de obligaţiuni, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro.

Achiziţiile de obligaţiuni ipotecare sunt un mijloc adecvat de aplicare a măsurilor de relaxare cantitativă în Europa şi de a majora bilanţul BCE. Din punct de vedere politic, aceste achiziţii sunt mai uşor de realizat decât cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, a apreciat analistul Richard Schmidt, de la MEAG Munich Ergo Asset Management GmbH.

Decizia BCE are ca obiectiv stimularea creşterii economiei zonei euro, dar guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.

De asemenea, pentru ca planul vizând achiziţionarea de ABS-uri să se aplice la toate ţările din zona euro, inclusiv la state precum Grecia şi Cipru, este nevoie ca BCE să-şi relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanţiile care trebuie oferite de cei care doresc să beneficieze de operaţiunile de finanţare. Însă, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...