BCE acordă din nou împrumuturi băncilor din Grecia
Vestea ar putea să-i ajute pe cei care deţin depozite în băncile elene, care în ultimele luni s-au confruntat cu retrageri masive.
Banca Centrală Europeană (BCE) refuză din ce în ce mai mult cererile de lichidităţi din partea băncilor din Grecia, făcându-le dependente de sprijinul Băncii Centrale a Greciei, a anunţat în 16 mai publicaţia olandeză ‘Financieele Dagblad’.
La sfârşitul lunii ianuarie, băncile din Grecia au primit de la BCE lichidităţi în valoare de 73 miliarde de euro, dar suma a scăzut cu peste 50% acum, susţine ziarul olandez.
Principalele patru bănci greceşti trebuie să prezinte în termen de trei luni planuri de restructurare care să cuprindă reduceri salariale sau închideri de agenţii, a anunţat miercuri Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF).
Obligaţia băncilor elene de a se restructura vine după ce luni acestea au primit o injecţie de capital în valoare de 18 miliarde de euro de la Fondul european de stabilitate financiară în vederea recapitalizării lor. National Bank of Greece a primit 7,43 miliarde de euro, Alpha Bank a primit 1,9 miliarde de euro, EFG Eurobank a primit 3,97 miliarde de euro, iar Piraeus Bank a beneficiat de o injecţie de 4,7 miliarde de euro, toate sub forma de obligaţiuni.
În conformitate cu termenii celui de al doilea plan de sprijin convenit de Grecia şi creditorii săi în luna martie, o sumă de 25 miliarde de euro a fost prevăzută pentru recapitalizarea băncilor greceşti, care au înregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro în urma operaţiunii de restructurare a datoriilor Greciei.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).