Banca Centrală Europeană (BCE) a informat miercuri că creditele către sectorul privat au scăzut cu 1,9% în luna iulie 2013 comparativ cu luna iulie 2012. Este vorba despre cel mai mare declin înregistrat vreodată. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 1,6%.
Creditele acordate firmelor non-financiare de către bănci s-au redus cu 21 de miliarde de euro în luna iulie comparativ cu luna precedentă, după o scădere de 12 miliarde de euro în luna iunie.
De asemenea, masa monetară M3 (un indicator general al lichidităţilor din economie) a înregistrat un ritm anul de creştere de 2,2% în luna iulie, încetinind de la o creştere de 2,4% în luna iunie, dar peste creşterea de 2,1% preconizată de analiştii intervievaţi de Reuters.
În condiţiile în care statele de la periferia zonei euro sunt în continuare în recesiune, cererea modestă reduce apetitul pentru investiţii şi cheltuieli, iar băncile reduc creditarea pentru a-şi repara bilanţurile, rezultatul este o combinaţie care ameninţă să condamne zona euro la o relansare anemică şi inegală.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, declara la începutul acestei luni că relansarea creditării va rămâne în urma revenirii înregistrate în economia reală. În al doilea trimestru al acestui an zona euro a ieşit din recesiune, graţie unei creşteri economice de 0,3%, după şase trimestre de contracţie.