‘Volumul bancnotelor contrafăcute rămâne în continuare foarte scăzut, raportat la numărul în creştere de bancnote autentice aflate în circulaţie, peste 17 miliarde în semestrul I 2015’, informează BCE.
Bancnotele de 20 euro şi de 50 euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Comparativ cu cifrele raportate pentru semestrul al doilea din 2014, proporţia de bancnote de 20 euro contrafăcute a scăzut uşor, în timp ce cea de bancnote de 50 euro a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 86% din numărul total al bancnotelor contrafăcute.
Marea majoritate (97,9%) dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în ţări din zona euro. Numai aproximativ 1,6% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro şi mai puţin de 0,5% din alte regiuni ale lumii.
Eurosistemul – Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale din zona euro – recomandă publicului să dea dovadă de vigilenţă în privinţa bancnotelor primite. Bancnotele autentice pot fi recunoscute cu uşurinţă utilizând metoda simplă ‘atinge, priveşte, înclină’, prezentată atât pe paginile referitoare la euro de pe website-ul BCE, cât şi pe website-urile băncilor centrale naţionale din Eurosistem.
În luna februarie a acestui an, BCE a dezvăluit noua bancnotă de 20 euro din seria ‘Europa’, care va fi emisă la data de 25 noiembrie 2015. Aceasta va fi cea de a treia bancnotă din seria ‘Europa’, după cea de cinci euro care a intrat în circulaţie în luna mai 2013, urmată la sfârşitul lunii septembrie anul curent de noua bancnotă de 10 euro. Bancnotele din seria ‘Europa’ cu denominări mai mari (20 de euro, 50 de euro, 100 de euro, 200 de euro şi 500 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani. În paralel, actualele bancnote euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulaţie.