În 13 decembrie, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară „cel puţin până în vara lui 2019” şi, totodată, a anunţat că programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 2.600 miliarde de euro (3.000 de miliarde de dolari) va înceta la finele lui 2018. Dar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat asupra riscurilor în creştere din zona euro şi a datelor economice mai slabe.
Minuta şedinţei de politică monetară sugerează că unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE ar fi preferat ca avertismentele lui Draghi să fie mai dure şi au cerut o discuţie privind o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci – o sursă cheie de finanţare pentru creditorii din Italia, Portugalia şi Spania.
Minuta confirmă informaţiile Reuters şi aşteptările pieţei privind un nou program de stimulare pentru băncile din zona euro.
„Situaţia din zona euro rămâne fragilă şi fluidă iar riscurile s-ar putea amplifica sau ar putea apăra noi incertitudini”, apreciază BCE.
În trimestrul trei din 2018 zona euro a înregistrat o creştere de doar 0,2%, cel mai slab ritm din ultimii patru ani, iar datele recente indică că această evoluţie va continua probabil şi în acest an. Totuşi, unii analişti intervievaţi de Reuters se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 0,4% în ultimele trei luni din 2018.
Conform celor mai recente prognoze ale BCE, publicate în decembrie, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% în 2019, mai puţin decât avansul previzionat anterior, de 1,8%.