BCE ar putea cumpăra titluri de stat spaniole
Înainte de a fi numit în conducerea BCE, Coeure a ocupat postul de economist-şef în Ministerul Finanţelor din Franţa.
Pieţele financiare urmăresc cu atenţie orice semn că o revenire a randamentelor obligaţiunilor Spaniei peste 6% ar determina o schimbare a retoricii BCE, după ce liderii instituţiei au subliniat în ultimele săptămâni că rezolvarea crizei depinde acum de guverne şi nu de bancă, potrivit Reuters.
Coeure, responsabil în conducerea BCE de operaţiunile pe pieţele financiare, a afirmat că banca dispune încă de programul prin care poate face achiziţii de obligaţiuni ale statelor din zona euro, în caz că situaţia va face necesară o astfel de intervenţie.
„Va interveni BCE? Avem un program pentru intervenţie, care nu a fost folosit recent, dar care există”, a spus Coeure într-o conferinţă de presă la Paris.
Orice reactivare a progrmului de achiziţii de obligaţiuni ar întâmpina însă rezistenţa Bundesbank şi a altor bănci centrale din statele euro cu economii stabile.
Un alt membru în consiliul director al BCE, germanul Joerg Asmussen, a declarat, într-un interviu pentru publicaţia Il Mondo, că guvernele trebuie să acţioneze acum şi nu banca centrală.
„BCE şi-a făcut treaba. Mingea este acum în terenul guvenelor”, a spus el.
BCE a lăsat programul de achiziţie de obligaţiuni nefolosit săptămâna trecută pentru a şaptea oară în ultimele opt săptămâni.
Coeure a notat că încrederea pieţelor, crucială pentru calmarea crizei din zona euro, nu este foarte sigură.
„Vedem semne tot mai putenrice de normalizare pe un grup întreg de segmente de piaţă, dar situaţia din ultimele zile arată că normalizarea rămâne fragilă”, a afirmat el.
Referitor la Spania, confruntată cu o creştere puternică a randmentelor în contextul temerilor privind capacitatea guvernului de a controla deficitul bugetar, Coeure a declarat: „Există voinţă politică, ceea ce mă face să cred că ce se întâmplă în prezent pe pieţele financiare nu reflectă fundamentele situaţiei. Nu există niciun motiv pentru ca situaţia din Spania să nu se normalizeze”.
La Berlin, Ministerul de Finanţe şi-a exprimat într-un comunicat regretul că „eforturile uriaşe” ale Spaniei vizând reforma economiei nu sunt recunoscute de pieţele financiare. Un purtător de cuvânt al guvernului frncez a declarat că temerile privind economia Spaniei sunt exagerate.