BCE ar putea îmbunătăţi estimările de creştere a economiei zonei euro în 2014
Economiile din Germania şi Austria o duc bine, Spania şi Irlanda au o evoluţie peste estimări, iar Franţa este stabilă, le-a declarat jurnaliştilor Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Austriei.
‘Dacă împarţi riscurile, în acest moment este mai ridicată probabilitatea ca situaţia să se îmbunătăţească decât să se înrăutăţească’, a răspuns oficialul când a fost întrebat dacă în martie BCE va revizui în creştere estimările privind evoluţia zonei euro.
Accelerarea creşterii în 2015 ar trebui să ducă şi la o inflaţie mai ridicată, dar se va menţine în ţinta de 2% stabilită de BCE, a dat asigurări Ewald Nowotny.
În decembrie, BCE a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei zonei euro la 1,1% în acest an.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut uşor în luna decembrie 2013, până la 0,8%, de la nivelul de 0,9% înregistrat în luna noiembrie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4%, şi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând astfel un efect în spirală.