BCE ar putea impune UniCredit cerinţe mai ridicate de capital

UniCredit SpA se confruntă cu perspectiva unor cerinţe mai ridicate de capital anul viitor, principalul organism de reglementare căutând să se asigure de rezilienţa băncii faţă de riscurile provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de scăderea activităţii economice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Ion Dobreanu - Dum, 11 dec. 2022, 18:12
BCE ar putea impune UniCredit cerinţe mai ridicate de capital

BCE a indicat UniCredit că ia în considerare majorarea aşa numitei cerinţe „Pilon 2”, care în prezent se situează la 1,75%, susţin sursele. „Pilonul 2” indică nivelul capitalului pe care BCE se aşteaptă să-l menţină băncile, pe lângă cerinţele obligatorii de capital, şi este un „buffer” (rezervă) pentru bănci, pentru a rezista la presiuni.

Prin mecanismul „Pilon 2”, BCE poate forţa băncile individuale să conserve mai mult capital, atunci când consideră că băncile nu corespuns exigenţelor stabilite privind probabilitatea unor viitoare pierderi. O creştere a cerinţelor pentru UniCredit ar putea servi ca avertisment pentru alte bănci, în condiţiile în care directorul general Andrea Orcel implementează în prezent una din cele mai generoase politici de dividende din regiune şi răscumpărări de active.

Deşi per ansamblu poziţia de capital al UniCredit depăşeşte cerinţele legale şi individuale, o creştere ar afecta prea puţin capacitatea lui Orcel de a returna fonduri investitorilor.

Anul trecut, UniCredit s-a angajat să distribuie cel puţin 16 miliarde de euro în dividende şi răscumpărări de acţiuni, în perioada 2021 – 2024.

Purtătorii de cuvânt ai UniCredit şi BCE nu au dorit să comenteze informaţia.

În total, UniCredit trebuie să menţină un indice de adecvare a capitalului CET1 de peste 9% în 2022, iar la 31 septembrie 2022 nivelul era de 15,4%.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a înrăutăţit perspectivele economice ale Europei şi ale sistemului bancar.

Deşi UniCredit şi-a depreciat în mare măsură activele din Rusia, încă are o expunere transfrontalieră de trei miliarde de euro la această ţară, iar operaţiunile sale din Italia, Germania şi Austria fac ca banca să fie vulnerabilă la scăderea activităţii economice, în contextul problemelor de aprovizionare cu gaze naturale.

UniCredit nu este singura care se confruntă cu cerinţe de capital mai ridicate. Raiffeisen Bank International AG, creditorul austriac care are o subsidiară importantă în Rusia, anunţa luna trecută că se aşteaptă ca „Pilonul 2” să crească, pe baza unui document de la BCE.

UniCredit a dat asigurări luna trecută că este „bine poziţionată” pentru o perioadă de incertitudini macroeconomice şi a făcut provizioane suplimentare de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...