BCE ar putea reduce cerinţele privind capitalul Volksbanken după vânzarea subsidiarei din România
Luna trecută, Banca Transilvania a achiziţionat 100% din acţiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ Bank AG şi WGZ Bank AG şi ţinteşte locul doi pe piaţa bancară din România. Potrivit oficialilor băncii, preluarea completă se va finaliza la începutul trimestrului II din 2015. Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii.
Această tranzacţie şi alte vânzări de active nu au fost include în cerinţele iniţiale ale BCE, care se bazau pe bilanţul băncii de la sfârşitul lui 2013. Recalcularea ar trebui să ţină cont de noua situaţie, susţin sursele.
BCE ar putea recalcula capitalul comun de rangul 1 (CET 1), înainte de a solicita Volksbanken să îndeplinească standardele, în iulie, susţin sursele. Anul trecut, grupul austriac anunţa că BCE i-a solicitat majorarea CET 1 la 14,6% până în 26 iulie, cu trei puncte procentuale mai mult decât avea Volksbanken la 30 septembrie.
Volksbanken AG nu a reuşit să treacă testele de stres, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a identificat un deficit de capital de 865 milioane de euro (1,1 miliarde de dolari). Pentru a rezolva problema deficitului de capital, instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015.
Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o bancă de rebuturi (bad bank).