Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
De asemenea, datele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că în martie băncile au înăsprit accesul la creditare, chiar dacă cererea a scăzut considerabil, ceea ce a avut ca rezultat cel mai lent ritm de creştere a creditării către gospodării, începând din 2018.
Datele publicate marţi indică faptul că majorarea dobânzilor începe să afecteze economia zonei euro, ceea ce ar putea determina BCE să majoreze dobânda cu doar un sfert de punct procentual şi să reducă gradual măsurile de stimulare a economiei.
38% din băncile din zona euro au raportat o scădere a cererii pentru împrumuturi din partea companiilor, în primele trei luni din 2023, cea mai ridicată proporţie de la criza financiară globală din 2008-2009.
„Nivelul dobânzilor a fost principalul motiv al reducerii cererii pentru împrumuturi, în condiţiile înăspririi politicii monetare”, a apreciat BCE.
Iar băncile au înăsprit standardele pentru firmele care au solicitat acordarea de credite, 38% din instituţiile financiare raportând înăsprirea standardelor de împrumut. În aceste condiţii, creşterea creditării companiilor a încetinit în martie la 5,2%, faţă de perioada similară din 2022, în timp ce avansul împrumuturilor acordate gospodăriilor a încetinit la 2,9%, de la 3,2%.
Cererea pentru credite ipotecare s-a prăbuşit în primul trimestru din 2023, 72% din bănci raportând o scădere, deoarece gospodăriile sunt mai pesimiste privind perspectivele pieţei imobiliare. De asemenea, a existat o mică reducere a cererii pentru creditele de consum şi alte împrumuturi acordate gospodăriilor.
„Majorarea dobânzilor, înrăutăţirea perspectivelor pe piaţa imobiliară şi încrederea scăzută a consumatorilor a afectat cererea pentru împrumuturi acordate gospodăriilor”, se arată în raportul BCE.
Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, de la zero la mijlocul lui 2022 până la 3,5% în martie, dar puţini analişti se aşteaptă ca înăsprirea politicii monetare să continue dincolo de 2023.