BCE ar trebui să construiască punţi de legătură cu capitalele naţionale pentru a contracara amestecul politicienilor (FT)

Economica.net
30 04. 2019
_mg_2820_58200900

„Cu siguranţă sunt îngrijorat cu privire la independenţa băncilor centrale în alte ţări, în special în SUA, cea mai importantă jurisdicţie din lume” a declarat Mario Draghi cu ocazia reuniunii de primăvară a Fondului Monetar Internaţional. Vorbind despre problemele cu care se confruntă BCE, Mario Draghi a glumit spunând că instituţia pe care o conduce are avantajul că primeşte sfaturi din partea a 19 guverne, astfel că aceste sfaturi sunt în general contradictorii. Însă chiar şi aşa zona euro nu este imună la atacuri venite din partea politicienilor europeni.

De exemplu, fostul ministru german de Finanţe, Wolfgang Schäuble l-a acuzat pe Mario Draghi că este de vină pentru creşterea popularităţii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

În plus, unii dintre cei care lucrează în băncile centrale din Europa se luptă cu politicienii care încearcă să influenţeze politica monetară. De exemplu, în Grecia guvernatorul Băncii Centrale, Yannis Stournaras a fost ameninţat cu arestarea de către unii membrii ai partidului Syriza, aflat la putere.

Aceste lupte pentru putere sunt agravate de faptul că responsabilitatea pentru nominalizarea celor 19 din cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE aparţine capitalelor statelor membre care pot desemna orice guvernator doresc. Acest proces pare inconsecvent cu alte sisteme de numire la nivel european. Aşa cum a menţionat fostul guvernator al Băncii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, BCE prin organismul său de supervizare bancară poate decide cine face parte din consiliile de administraţie ale băncilor private. Dar cu toate acestea nu are niciun cuvânt de supus asupra majorităţii oficialilor care fac parte din propriul său cadru instituţional.

Potrivit lui Panicos Demetriades o posibilă soluţie pentru BCE ar fi să îşi înfiinţeze reprezentanţe în capitalele celor 19 state membre ale zonei euro.

„FMI are astfel de reprezentanţe. Dacă BCE ar urma acelaşi exemplu acest lucru i-ar permite să cunoască situaţia la faţa locului. De asemenea ar ajuta BCE pentru că ar putea să explice ce face instituţia politicienilor locali, care deseori văd BCE ca o instituţie îndepărtată dintr-o altă ţară şi nu înţeleg ce poate şi ce nu poate face” a spus Demetriades.

Crearea unor legături mai puternice între BCE şi guvernele naţionale nu ar fi un panaceu dar orice instrument care stimulează dezbaterea şi înţelegerea la nivel european este binevenit, subliniază Financial Times.