BCE avertizează că zona euro este din ce în ce mai vulnerabilă la şocurile financiare

Sporirea protecţionismului, evoluţiile politice din zona euro şi turbulenţele din unele economii emergente au făcut sistemul financiar din zona euro mult mai vulnerabil la şocuri, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmit Financial Times şi Reuters.
Economica.net - vin, 30 nov. 2018, 07:50
BCE avertizează că zona euro este din ce în ce mai vulnerabilă la şocurile financiare

De asemenea, instituţia avertizează că o creştere a tensiunilor de pe piaţa obligaţiunilor italiene ar putea afecta alte state puternic îndatorate din zona euro.

BCE apreciază că ameninţarea cea mai mare o reprezintă decizia unor investitori de a renunţa la activele riscante, ceea ce ar putea duce la o scădere „dezordonată” a valorii unor astfel de acţiuni şi obligaţiuni. A doua ar fi sporirea temerilor privind sustenabilitatea datoriei şi a treia faptul că profitabilitatea băncilor rămâne atât de scăzută încât afectează creditarea.

„Suntem extrem de îngrijoraţi de problema sustenabilităţii datoriei. Presiunile asupra randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, combinate cu lipsa unor eforturi semnificative de consolidare fiscală, ar putea pune nivelul datoriei pe o cale nesustenabilă în statele puternic îndatorate din zona euro”, apreciază BCE. Instituţia avertizează că „sporirea tensiunilor de pe piaţă s-ar putea extinde către pieţe de obligaţiuni, în eventualitatea în care situaţia din Italia se înrăutăţeşte”.

Paul Diggle, economist la Aberdeen Standard Investments, a declarat că ar mai adăuga un alt risc pe listă: BCE nu a înţeles încă nivelul încetinirii economiei zonei euro şi înrăutăţirea perspectivelor economiei mondiale. O încetinire macroeconomice ar putea aduce în următorii ani temerile BCE în prim plan”.

Criticii au avertizat de mult timp că seminţele unei noi crize au fost plantate chiar de BCE prin scăderea accentuată a randamentelor obligaţiunilor, achiziţionarea masivă de active şi acordarea de credite ieftine băncilor.

Renunţând la declaraţiile anterioare conform cărora preţurile proprietăţilor imobiliare nu sunt sub presiune, BCE a avertizat că există semne de supraîncălzire, existând diferenţe semnificative între statele din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Semnal de alarmă. De ce plătesc românii scump incompetenţa şi interesele obscure din piaţa de echilibrare din energie – România nu va putea deveni o piaţă modernă dacă dezechilibrele vor fi tratate ca o povară (APCE)
Semnal de alarmă. De ce plătesc românii scump incompetenţa şi interesele obscure din piaţa de echilibrare din energie ...
România plăteşte scump incompetenţa, lipsa de transparenţă şi interesele obscure din piaţa de echilibrare, în loc să investească în stocare, susţin reprezentanţii Asociaţiei......
Vești bune pentru toți șoferii! Prețurile RCA au scăzut pentru prima dată în ultimii ani. Ce șoferi au cel mai mult de profitat și ce urmează în 2025-Document
Vești bune pentru toți șoferii! Prețurile RCA au scăzut pentru prima dată în ultimii ani. Ce șoferi au cel mai mult ...
Pentru prima dată după falimentul City Insurance, din octombrie-noiembrie 2021, prețurile RCA au început să scadă, ...
Anunţ din Elveţia despre activele îngheţate din Rusia
Anunţ din Elveţia despre activele îngheţate din Rusia
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia a crescut cu 28% în ultimele 12 luni, pe măsură ce ţara cantoanelor ...
Ce s-a întâmplat cu inflaţia din zona euro în martie – date oficiale
Ce s-a întâmplat cu inflaţia din zona euro în martie – date oficiale
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna martie, aşa cum se preconiza, ceea ce ar putea oferi noi argumente ...