BCE avertizează creditorii asupra evaluării proprietăţilor comerciale

16 08. 2024
bce1

Preţurile proprietăţilor imobiliare comerciale au scăzut semnificativ din cauza costurilor mai ridicate de împrumut şi a cererii slabe, firmele ajustându-şi activităţile post-pandemie, iar BCE estimează că numai în 2023 preţurile ar fi putut înregistra un declin de aproape o zecime.

„Echipele care au efectuat inspecţiile au găsit o serie de probleme legate de modul în care băncile efectuează evaluările. În condiţiile dobânzilor mai ridicate şi ale cererii mai scăzute, care afectează segmentele cheie, este mult mai probabil ca aceia care iau împrumuturi să se confrunte cu dificultăţi în achitarea datoriilor”, avertizează BCE.

Unele bănci folosesc definiţii inadecvate pentru valoarea de piaţă şi unele nu fac faţă realităţii pieţei în scădere, ceea ce sugerează că unele împrumuturi colaterale ar putea valora mai puţin decât se presupunea, susţine instituţia cu sediul la Frankfurt.

Inspectorii BCE au descoperit că în 2022 şi 2023 unii creditori evaluau valoarea tranzacţiilor pe baza datelor din 2021 sau chiar mai devreme, argumentând că în ultimii ani au fost prea puţine tranzacţii pentru a ajusta valorile.

„Nu au fost efectuate ajustări pentru a reflecta declinul pieţei şi circumstanţele economice diferite şi, nu în ultimul rând, pentru a reflecta inflaţia ridicată şi reducerea dobânzii de către BCE. Unele bănci interpretează valoarea de piaţă ca fiind o cifră pe care speră să o obţină când vor fi în situaţia de a vinde, chiar dacă tranzacţiile ar putea dura luni sau chiar ani, a explicat BCE. Instituţia consideră că evaluările trebuie să se bazeze pe realităţile economice la data de referinţă şi nu când mediul de pe piaţă este extrem de favorabil.