BCE: Băncile din zona euro înăspresc accesul la creditare
În condiţiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia afectează încrederea şi aduce blocul comunitar mai aproape de recesiune, băncile sunt mai prudente în acordarea împrumuturilor, ceea ce ar putea accentua scăderea activităţii economice.
„Creditorii au raportat că percepţiile crescute de risc privind perspectivele economice, industria sau situaţia specifică a firmelor, precum şi reducerea toleranţei băncilor la risc, au afectat semnificativ standardele de creditare”, se arată în studiul BCE.
În trimestrul doi din 2022, cererea pentru credite din partea companiilor a crescut, deoarece firmele trebuie să-şi menţină investiţiile financiare, dar băncile au indicat o înăsprire „considerabilă” a standardelor lor de creditare.
„În trimestrul trei din 2022, băncile din zona euro se aşteaptă la o înăsprire netă a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor către firme, la acelaşi nivel ca în perioada aprilie-iunie 2022”, apreciază instituţia cu sediul la Frankfurt.
De asemenea, creditorii au raportat o înăsprire „puternică” a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor ipotecare şi o înăsprire moderată a criteriilor pentru aprobarea creditelor de consum, în perioada aprilie-iunie 2022.
În acest trimestru, băncile se aşteaptă la o înăsprire suplimentară a standardelor de creditare pentru toate tipurile de împrumuturi pentru gospodării, fiind posibilă şi o scădere a cererii pentru împrumuturile ipotecare.
Pieţele financiare aşteaptă cu interes sporit şedinţa de politică monetară din 21 iulie, având în vedere că BCE se pregăteşte să majoreze dobânda de referinţă, pentru prima dată în ultimii 11 ani.
La reuniunea din 9 iunie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.