BCE: Băncile din zona euro trebuie să fie pregătite pentru Brexit până în martie

Băncile din zona euro care operează în Marea Britanie trebuie să fie pregătite pentru Brexit până în luna martie, deoarece orice temeri legate de supervizare trebuie rezolvate în următoarele săptămâni, a afirmat Andrea Enria, preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 19 feb. 2019, 07:10
BCE: Băncile din zona euro trebuie să fie pregătite pentru Brexit până în martie

„În privinţa grupurilor bancare din zona euro cu operaţiuni în Regatul Unit, ne concentrăm pe managementul riscului, capacitatea de tranzacţionare şi viitoarele activităţi ale sucursalelor lor britanice”, a declarat Enria, la un eveniment organizat de Parlamentul European.

Aceasta a dat asigurări că majoritatea procedurilor de autorizare pentru relocarea în zona euro a băncilor cu sediul la Londra este finalizată sau va fi în următoarele săptămâni.

Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit.

Banca Centrală Europeană discută cu aproximativ 50-60 de firme obţinerea unor licenţe post-Brexit, a anunţat recent instituţia financiară cu sediul la Frankfurt.

Băncile care vor acces la Uniunea Europeană după Brexit trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât ”o cochilie goală” în blocul comunitar, a avertizat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra.

Marea Britanie va ieşi din UE în luna martie 2019, însă, pentru înfiinţarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni şi chiar mai mult, având în vedere că trebuie mutat personalul, trebuie pusă la punct tehnologia necesară şi modificate acordurile contractuale cu clienţii din UE.

Băncile cu sediul în Regatul Unit se tem de un „hard” Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.

Firmele trebuie să ofere explicaţii clare privind alegerile pe care le iau în ceea ce priveşte nivelul viitoarei entităţi, susţine Autoritatea Bancară Europeană, care include supervizori din cele 28 de state membre ale UE şi de la BCE.

Marea Britanie urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...