BCE: Coronavirusul ar putea semăna seminţele următoarei crize financiare

Frankfurt, 26 mai /Agerpres/ - Pandemia de coronavirus din Europa a amplificat vulnerabilităţile financiare, crescând şansele unor viitoare crize, pe măsură ce nivelul datoriilor creşte iar băncile se confruntă cu dificultăţi, a apreciat marţi Banca Centrală Europeană, transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 27 mai 2020, 06:23
BCE: Coronavirusul ar putea semăna seminţele următoarei crize financiare

În condiţiile în care economia zonei euro ar urma să se contracte cu 10% în acest an, guvernele au luat un set de măsuri pentru a limita pagubele, însă există un preţ de plătit pe termen lung iar unele ţări ar putea avea probleme în a-şi rambursa datoriile, ceea ce creşte riscul ca ele să iasă din zona euro, a adăugat BCE.

De asemenea, companiile puternic îndatorate ar putea să nu se poată descurca cu profitabilitatea bancară foarte redusă şi există un risc crescut al unor corecţii pe piaţa imobiliară, susţine BCE în raportul său semi-anual privind stabilitatea financiară.

„Chiar dacă numărul cazurilor de infecţii scade în multe ţări, impactul asupra economiei şi pieţelor a descoperit şi a majorat vulnerabilităţile existente la adresa stabilităţii financiare în zona euro”, susţine BCE.

Nivelul agregat al datoriei guvernamentale în zona euro ar putea trece de 100% din PIB în acest an, cu mult peste nivelul din perioada crizei datoriilor, şi ar putea să se apropie de 160% din PIB în Italia, ţară care se confruntă cu pariuri pe piaţă că va fi nevoită să părăsească zona euro.

„În cazul în care măsurile luate la nivel naţional şi european vor fi considerate insuficiente pentru a păstra sustenabilitatea datoriei, aprecierea pieţelor cu privire la riscul de redenominare ar putea creşte şi mai mult”, a adăugat BCE. Ulterior randamentele mai mari pentru statele vulnerabile din zona euro s-ar putea răsfrânge şi asupra sectorului privat şi ar lovi băncile, care se confruntă deja cu pierderi semnificative.

Potrivit BCE, primul risc ar putea fi un val de retrogradări pentru ratingul companiilor, ceea ce ar limita accesul economiei reale la finanţare. Unele retrogradări la nivelul nerecomandat pentru investiţii sunt inevitabile, ceea ce ar forţa unele fonduri de pensii şi companii de asigurări să vândă. Însă având în vedere că piaţa pentru obligaţiunile cu randamente mari este relativ mică, acest lucru ar putea declanşa o vânzare masivă de obligaţiuni, a adăugat BCE.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...