BCE: Creditarea în valută este în curs de stabilizare în Europa Centrală şi de Est
‘Multe bănci centrale din Regiune, inclusiv Austria, au fost avertizate în legătură cu efectele creditării în valută. Este ceva ce acum trebuie să ajustăm spre o situaţie care să fie viabilă pe termen lung. Suntem în grafic cu aceste ajustări dar trebuie subliniat că, pe ansamblu, rolul important al băncilor străine în regiune a dus la câştiguri de ambele părţi’, a declarat Ewald Nowotny, la o conferinţă desfăşurată la Budapesta.
Procesul de convergenţă economică s-a reluat în regiune dar criza economică mondială ar putea afecta ritmul de creştere economică şi procesul ar putea încetini, a adăugat Ewald Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei.
Într-un raport publicat săptămâna trecută de ‘Iniţiativa de la Viena’ se arată că băncile occidentale şi-au redus finanţarea către ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est într-un ritm mai rapid în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce creditarea a crescut în Turcia, Rusia şi Polonia.
Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe faţă de ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est cu 0,3% din PIB în trimestrul al treilea al anului trecut, după o scădere de 0,1% din PIB în trimestrul al doilea, iar dacă se exclud Rusia şi Turcia poziţiile externe ale băncilor au scăzut cu 0,4% din PIB, o reducere similară cu cea înregistrată în trimestrul precedent. În cazul României, băncile occidentale şi-au redus poziţiile externe cu 0,5% din PIB în trimestrul al treilea, după o scădere de 0,3% din PIB în trimestrul al doilea.
Avansul creditului în regiune a scăzut în trimestrul al treilea din 2014 dar a rămas pozitiv în luna noiembrie 2014. Creşterile au fost concentrate în mare parte în Turcia (18%), Rusia (12%) şi Polonia (5%). În România, creditarea a scăzut atât în cazul împrumuturilor către gospodării cât şi către companii, însă reducerea a fost mult mai mică decât în Ucraina (minus 14 procente), Bulgaria (minus 7,7 procente) şi Serbia (minus 6,4 procente).
‘Iniţiativa de la Viena’ a fost creată la începutul anului 2009 ca o platformă public-privată destinată asigurării unui nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru băncile occidentale şi diviziile lor din Europa Centrală şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub denumirea ‘Viena 2’ în luna ianuarie 2012 ca răspuns la creşterea riscurilor pentru regiunea CESEE provenite din partea zonei euro.