BCE: Creditarea în zona euro a încetinit semnificativ
În ianuarie, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,2% iar cele acordate companiilor au urcat cu 3,3%, faţă de nivelul record de 4,3% din septembrie şi de 3,9% în decembrie.
De asemenea, creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 3,8% în ianuarie, de la 4,1% în decembrie, sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 4%.
Datele i-ar putea convinge pe oficialii Băncii Centrale Europene să anunţe o nouă rundă de împrumuturi ieftine către instituţiile financiare (TLTRO – operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) – unul dintre cele mai importante instrumente folosite în trecut pentru stimularea zonei euro.
Încetinirea creşterii economiei zonei euro, alături de incertitudinile legate de Brexit, şi tensiunile comerciale globale au alimentat speculaţiile privind noi măsuri de stimulare ce ar urma să fie anunţate de BCE în următoarele luni.
Speculaţiile s-au accentuat după ce Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a afirmat luna aceasta că o nouă rundă de împrumuturi pe termen lung către băncile din zona euro este posibilă şi este discutată de banca centrală.
Perspectiva unor noi împrumuturi ieftine a dus la creşterea acţiunilor băncilor, care au fost afectate de ratele negative ale dobânzilor, precum şi de evoluţiile bondurilor pe pieţele din sudul Europei.
La reuniunea Băncii Centrale Europene din decembrie s-a sugerat reluarea, în următoarele luni, a acordării de împrumuturi ieftine către bănci, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a BCE, publicată luna trecută.
În 13 decembrie, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară „cel puţin până în vara lui 2019” şi, totodată, a anunţat că programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 2.600 miliarde de euro (3.000 de miliarde de dolari) va înceta la finele lui 2018. Dar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat asupra riscurilor în creştere din zona euro şi a datelor economice mai slabe.
Minuta şedinţei de politică monetară sugerează că unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE ar fi preferat ca avertismentele lui Draghi să fie mai dure şi au cerut o discuţie privind o nouă rundă de împrumuturi ieftine către bănci – o sursă cheie de finanţare pentru creditorii din Italia, Portugalia şi Spania.
Minuta confirmă informaţiile Reuters şi aşteptările pieţei privind un nou program de stimulare pentru băncile din zona euro. „Situaţia din zona euro rămâne fragilă şi fluidă iar riscurile s-ar putea amplifica sau ar putea apăra noi incertitudini”, apreciază BCE.