Premieră a ultimilor 11 ani. BCE a majorat ratele dobânzilor
Banca Centrală Europeană a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%, scrie Agerpres.
„La viitoarele reuniuni ale Consiliul guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunţa la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziţie spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare şedinţă în parte”, se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt.
Într-o încercare de a atenua impactul creşterii costurilor de împrumut, BCE a prezentat Instrumentul de protecţie a transmisiei (TPI), prin care va achiziţiona bonduri dacă va vedea semne de fragmentare financiară în rândul statelor din zona euro.
„Nivelul achiziţiilor TPI depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmisia politicii monetare. Achiziţiile nu sunt restricţionate ex ante”, a precizat BCE.
Ultima dată când BCE a majorat dobânda de politică monetară a fost în 2011, chiar înainte de debutul crizei datoriilor din zona euro, o mişcare pe care mulţi o consideră cea mai mare greşeală de politică monetară făcută până acum de instituţia de la Frankfurt.
Agenția de evaluare Moody’s se așteaptă ca băncile din sudul Europei să fie principalii beneficiari pentru ambele măsuri.
Creșterea ratei este prima din zona euro în ultimii 11 ani. BCE a spus anterior că va opera creșterea ratelor din nou în septembrie și ar putea continua cu creșteri suplimentare la o dată ulterioară.
Ratele mai mari ale dobânzilor vor beneficia puternic de marjele nete de dobândă ale tuturor băncilor europene și profitabilitatea generală, dar efectul va fi gradual și va varia de la o țară la alta.
„Ne așteptăm ca băncile din Spania, Italia și Portugalia să culeagă recompense mai mari decât cele din nord. Şi asta, deoarece o proporție mai mare de împrumuturi bancare în aceste țări au dobândă variabilă, iar creșterea ratelor băncii centrale va duce la o creștere mai mare și mai pronunțată a veniturilor băncilor. În schimb, efectul de susținere asupra veniturilor va fi mai gradual și mai moderat în sistemele bancare cu împrumuturi predominant cu rată fixă precum Franța, Germania, Belgia și Suedia”, arată Moody’s.
„Băncile din sudul Europei au, în general, rate mai mici de credit/depozit și rezerve de lichiditate mai mari decât omologii lor din nordul Europei. Drept urmare, ei vor primi beneficii din randamentele mai mari ale activelor lor lichide și nu vor experimenta creșteri materiale ale costurilor de finanțare datorită bazelor lor ample de depozite, care nu sunt foarte sensibile la mișcările ratelor de dobândă”, concluzionează Moody’s.