BCE este de acord cu înfiinţarea unor bănci de rebuturi la nivelul UE

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, a cerut vineri crearea unor bănci de rebuturi (bad bank) la nivel european, care ar ajuta la cumpărarea unora din creditele neperformante, evaluate la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, care afectează capacitatea băncilor de a acorda noi împrumuturi, transmite Reuters. 
Economica.net - vin, 03 feb. 2017, 15:59
BCE este de acord cu înfiinţarea unor bănci de rebuturi la nivelul UE

În timp ce creditorii din Italia şi alte economii cu probleme nu reuşesc să găsească cumpărători pentru creditele lor neperformante, Vitor Constancio a cerut un plan la nivelul UE pentru crearea unei ‘companii de gestionare a activelor’ (AMC) care să respecte prevederile bancare din regiune.

Şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat luna trecută un plan ce prevede înfiinţarea unei ‘companii de gestionare a activelor’ (AMC) care ar facilita tranzacţionarea unor credite neperformante (NPL) de peste 1.000 de miliarde de euro din bilanţurile creditorilor europeni.

Şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM), Klaus Regling, a salutat propunerea EBA şi a solicitat sprijin public pentru înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) la nivel european.

Planul EBA nu prevede modul în care sunt împărţite riscurile în rândul statelor din UE, ceea ce este un avantaj din punct de vedere politic, a explicat Regling.

Germania, cea mai mare economie din UE, s-a opus planului de împărţire a riscurilor bancare, temându-se că plătitorii de taxe vor achita în final nota de plată pentru salvarea băncilor în alte state. În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovenia, arată datele EBA.

‘O companie care să să se ocupe într-adevăr de gestionarea activelor la nivel european s-ar confrunta cu dificultăţi în actualul mediu. Pe termen scurt, ar putea fi anunţat un plan la nivelul UE pentru ca gestionarea activelor să fie utilizată la nivel naţional’, a afirmat Constancio la un eveniment desfăşurat la Bruxelles.

La nivelul zonei euro, creditele neperformante totalizează aproximativ 1.000 de miliarde de euro. BCE este îngrijorată că piaţa privată pentru credite neperformante este mică şi nu pot fi obţinuţi bani lichizi, ceea ce are ca rezultat preţuri excesiv de scăzute, descurajând băncile să se descotorosească de ele, înregistrând astfel pierderi semnificative.

Te-ar mai putea interesa și
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi dintre cei care locuiesc cu alte persoane sunt constant obosiţi, arată un......
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...