„Toţi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în prezent în privinţa răspândirii virusului. Ştim că aceste evoluţii provoacă un grad ridicat de incertitudine în privinţa perspectivelor de creştere ale economiei globale dar şi pentru zona euro”, a explicat oficialul BCE. Acesta a adăugat: „Dar ceea ce trebuie într-adevăr să înţelegem când adoptăm decizii de politică monetară sunt implicaţiile potenţiale pe termen mediu, iar în acest moment ele sunt neclare”.
Banca Centrală Europeană nu va putea ignora riscurile dacă epidemia de coronavirus se extinde pe continent, a avertizat Isabel Schnabel.
Răspunzând la o întrebare legată de modul în care politica monetară poate răspunde la coronavirus, Schnabel a declarat: „Dacă se va dovedi că epidemia devine mai persistentă, nu vom putea ignora asta. Încă ne confruntăm cu o mulţime de incertitudini privind evoluţia epidemiei”.
Luna trecută, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%. Analiştii se aşteaptă ca până la finalul anului BCE să reducă cu încă zece puncte de bază ratele dobânzilor.