Draghi se alătură astfel unui cor de şefi de bănci centrale care promit sprijin sectorului financiar în contextul alegerilor de duminică din Grecia.
Comentariile lui Draghi urmează unui anunţ al Băncii Angliei că va ajuta economia Marii Britanii cu 100 de miliarde de lire sterline şi sugerează o strategie coordonată a celor mai mari bănci centrale din lume.
„BCE are rolul crucial de a asigura lichiditate băncilor sigure în schimbul unor garanţii adecvate. Asta am făcut în timpul crizei (…) şi asta vom continua să facem”, a spus şeful BCE.
Băncile centrale din zona euro vor „continua să furnizeze lichiditate băncilor comerciale solvabile dacă este nevoie”, a spus Draghi, fără să ofere detalii.
BCE a pus la dispoziţia băncilor lichidităţi nelimitate pe trei ani prin două licitaţii în decembrie şi februarie, iar băncile au împrumutat peste 1.000 de miliarde de euro. Repetarea unei astfel de măsuri ar fi o opţiune dacă alegerile din Grecia duc la blocarea accesului băncilor din piaţă, potrivit Financial Times.
„În perioade de instabilitate financiară sporită, «lichiditate adecvată» indică un volum de bani ai băncii centrale care contracarează o incapacitate temporară a băncilor în a se refinanţa de pe piaţă, situaţie care ar putea duce la consecinţe sistemice pentru întregul sector bancar”, a spus el.
Banca Japoniei a menţinut vineri dobânda de politică monetară, dar guvernatorul, Masaaki Shirakawa, a declarat că instituţia este pregătită să ia orice măsuri necesare menţinerii stabilităţii sectorului financiar.
Shirakawa nu a comentat asupra unei posibile acţiuni coordonate a băncilor centrale îndreptat împotriva volatilităţii ce ar putea urma alegerilor din Grecia, dar a afirmat că băncile naţionale înţeleg stabilitatea financiară în acelaşi fel.