Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 0,0% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, arată o estimare preliminară publicată recent de Eurostat. În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), dar inflaţia rămâne mult sub ţinta BCE, uşor sub 2%.
‘Semnele unei redresări a inflaţiei s-au diminuat şi sunt vizibile riscurile la adresa creşterii economiei globale şi a comerţului’, a declarat Mario Draghi, în timpul audierii în Parlamentul European.
După aceste declaraţii, euro s-a depreciat, tranzacţionându-se la 1,0717 dolari.
Programul BCE de stimulare a economiei zonei euro poate fi prelungit dincolo de septembrie 2016 dacă va fi necesar, alte instrumente pot fi de asemenea activate pentru a întări impactul achiziţionării de obligaţiuni, a dat asigurări şeful BCE.
Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.
Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.