Declaraţia sa vine după ce joi Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero, îngrijorată de starea economiei mondiale, scrie Agerpres.
În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.
Pe fondul intensificării turbulenţelor pe pieţele emergente, BCE este pregătită să modifice sau să extindă achiziţiile de active, în urma scăderii inflaţiei în zona euro, a subliniat economistul şef al BCE. Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 0,1% în august, de la 0,2% în iulie.
‘Este important să arătăm că există disponibilitate din partea Băncii Centrale Europene de a acţiona decisiv în privinţa modificării programului de relaxare cantitativă. În acest moment este prematur să luăm măsuri dar riscurile la adresa economiei mondiale au crescut semnificativ. A trebuit să înrăutăţim estimările privind creşterea zonei euro şi vrem să fim pregătiţi să acţionăm dacă va fi necesar’, a declarat Praet.
Acesta a adăugat: ‘Riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt în prezent limitate. Vedem semne încurajatoare în zona euro, în special în ţări ca Spania, Irlanda şi Portugalia. Italia a început prea târziu reformele dar este acum pe drumul cel bun’.
Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luna aceasta că programul BCE de achiziţionare de active ar putea fi prelungit dincolo de septembrie 2016 iar nivelul şi tipul achiziţiilor ar putea fi ajustat.
Un sondaj derulat luni de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.
Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% urmând să crească la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.