Într-un document de lucru pregătit de supervizorii BCE petru întâlnirea de săptămâna aceasta a miniştrilor de Finanţe din zona euro zone se arată că recentele falimente bancare „au arătat că trebuie acordată o atenţie sporită riscurilor legate de lichiditate şi de finanţare din sectorul bancar, în condiţiile modificării politicii monetare”.
ECB lucrează în mod activ cu alte autorităţi globale de supervizare pentru a desprinde învăţăminte din turbulenţele de pe pieţele financiare.
„Ar putea fi benefic să explorăm cum o serie de factori – o concentrare ridicată a depozitelor şi dependenţa de depozite neasigurate – pot fi rezolvaţi cu reglementările din Pilonul 2”, se arată în documentul de lucru.
Pilonul 2 este un proces de supervizare care trebuie să asigure faptul că fiecare creditor deţine un nivel de capital adecvat şi active lichide, pe baza profilului său de risc specific.
BCE poate impune cerinţe suplimentare privind capitalul şi lichidităţile dacă apreciază că ar fi adecvat un astfel de demers.
Vineri, publicaţia italiană MF anunţa că BCE ia în calcul cerinţe mai ridicate pentru băncile cu un nivel ridicat de depozite, care depăşesc plafonul de 100.000 euro peste care depozitele nu mai sunt asigurate.