BCE: În 2013, a scăzut în UE numărul filialelor băncilor şi al angajaţilor din sistemul bancar
În cele 28 de state din Uniunea Europeană, numărul filialelor băncilor interne şi instituţiilor de creditare a scăzut anul trecut la 198.744 de unităţi, comparativ cu 217.699 în 2012. În zona euro, numărul filialelor băncilor a ajuns, în 2013, la 163.171, de la 171.792, în 2012.
‘Indicatorii structurali arată că, în majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendinţa descrescătoare în cazul numărului de filiale şi de angajaţi ai instituţiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori’, se arată în comunicatul BCE.
În UE, numărul de angajaţi din sistemul bancar a scăzut la 2,93 milioane în 2013, de la 3,027 milioane în 2012, în timp ce în zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate în industria bancară, faţă de 2,113 milioane în 2013.
Activele totale ale băncilor interne şi instituţiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro în 2013, în scădere faţă de 2.742 mii de miliarde de euro în 2012. În cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro în 2012.
BCE va prelua în noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro şi pregăteşte implementarea testelor de stres împreună cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
Băncile europene trebuie să demonstreze că pot supravieţui unui declin al PIB-ului de 7%, conform reglementărilor testelor de stres prezentate de BCE şi EBA. De asemenea, băncile trebuie să facă faţă unei scăderi de 14% a preţului locuinţelor şi unui declin de până la 19% a preţului acţiunilor, în cel mai defavorabil scenariu.
Cele 124 de bănci care participă la testele de stres acoperă mai mult de jumătate din industria bancară a fiecărui stat membru al UE. Rezultatele testelor vor fi publicate în octombrie.
Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă.
Băncile care nu vor trece testele de stres vor trebui să prezinte un plan de majorare a rezervelor lor prin obţinerea de noi fonduri de la investitori, vânzarea de active sau reţinerea profiturilor, în loc de plata dividendelor.
Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).