Estonia deţine recordul în Uniunea Europeană, cu o dobândă în euro de 31,76%, în luna februarie. Cu doar o lună mai devreme, procentul acolo a fost de 36,4%. De asemenea, creditele de consum sunt foarte scumpe în Letonia şi Polonia – procentul anual al cheltuielilor a fost acolo de 22,54% şi de 22,26%.
Procentul în Slovacia şi Ungaria, în euro, respectiv în forinţi, este de circa 17%, iar în România, în lei, este de aproape 16%. În Bulgaria, procentul anual al cheltuielilor, care include dobânda plus taxele, a fost de 13,45% la creditele de consum în leva, în luna februarie. Cele mai ieftine credite de consum sunt în Finlanda şi în Malta – cu un procent anual al cheltuielilor de 5,7%.
„Preţul creditului în diferitele state depinde de riscul valutar, de riscul regional, de suma creditului, fapt pentru care este foarte greu să se facă aceste comparaţii”, a spus finanţistul Ivan Stoikov de la portalul „Banii mei”. În opinia acestuia, din aceste date se poate trage totuşi concluzia că situaţia legată de preţul creditelor de consum în Bulgaria nu este atât de dramatică, dacă se au în vedere valorile din UE. Bulgaria, însă, continuă să fie a doua în ceea ce priveşte valoarea ridicată a creditelor imobiliare în Uniunea Europeană. Procentul anual al cheltuielilor la acestea este mai mare doar în Ungaria, pentru creditele în forinţi.