BCE: Încetinirea creşterii zonei euro este o revenire la normalitate

Economica.net
12 11. 2018
euro_6790987654321234567_99616800

 Efectele negative ale disputei privind bugetul între Guvernul de la Roma şi Comisia Europeană sunt limitate până acum, iar principala problemă a autorităţilor de la Roma nu o reprezintă cheltuielile ridicate, ci creşterea redusă a economiei, care nu se poate rezolva decât pe termen lung, cu reforme structurale, a explicat oficialul BCE.

„În Europa, observăm o revenire a temerilor privind sustenabilitatea datoriei. În privinţa finanţelor publice, Italia este cel mai proeminent caz în domeniul nivelului datoriei şi al tensiunilor politice din jurul planurilor bugetare ale Guvernului de la Roma”, a afirmat Luis de Guindos.

Acesta a adăugat: „reacţia puternică a pieţei la planurile de cheltuieli ale Italiei a sporit, de asemenea, temerile privind băncile, deoarece acestea deţin portofolii semnificative de obligaţiuni guvernamentale italiene (aproximativ 375 de miliarde de euro, n.r) iar scăderea preţurilor bondurilor le slăbeşte bilanţul.

Pe lângă temerile legate de datoriile suverane, vicepreşedintele BCE a subliniat că există şi alţi factori de risc: o potenţială încetinire a economiei SUA, tensiunile comerciale şi aprecierea dolarului.

În trimestrul al treilea, economia zonei euro a înregistrat o creştere anuală de 1,7%, o încetinire semnificativă faţă de trimestrele precedente, iar analizele BCE sugerează că o nouă diminuare ar duce ritmul de creştere al economiei zonei euro sub potenţialul de creştere, moment în care presiunile inflaţioniste ar putea să se reducă.