BCE încurajează consolidarea sistemului bancar italian

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, s-a pronunţat în favoarea fuziunilor în rândul băncilor din Italia, pentru a se evita fragmentarea excesivă a industriei bancare, transmit AGI şi Bloomberg.
Economica.net - vin, 27 mart. 2015, 07:25
BCE încurajează consolidarea sistemului bancar italian

‘Există argumente solide pentru o consolidare a sistemului bancar italian. În prezent, costurile provocate de numărul mare de bănci sunt suportate de clienţi’, a afirmat şeful BCE răspunzând întrebărilor care i-au fost adresate în Parlamentul Italiei.

Autorităţile din Italia, unde sunt înregistrate peste 650 de bănci, implementează măsuri pentru a încuraja fuziuni în rândul instituţiilor de creditare pentru a stimula acordarea împrumuturilor şi a profitabilităţii. Marţi, Parlamentul Italiei a aprobat un proiect de lege prin care zece din cele mai mari bănci cooperatiste ale ţării se vor transforma în societăţi pe acţiuni, în următoarele 18 luni, o decizie care deschide drumul fuziunilor şi achiziţiilor.

Directorii celor mai mari bănci cooperatiste din Italia au anunţat că îşi vor reconsidera planurile de a fuziona cu bănci concurente, un semn clar noile reglementări vor duce la o reorganizare a industriei bancare.

De asemenea, Mario Draghi s-a declarat în favoarea creării unei bănci de rebuturi (bad bank) în Italia, în care să fie incluse creditele neperformante. Datele publicate recent de Banca centrală a Italiei arată că în ianuarie creditele neperformante au ajuns la nivelul record de 185,5 miliarde de euro (201,7 miliarde de dolari).

Există semne că ‘redresarea economiei italiene prinde avânt şi este stabilă’, a afirmat şeful BCE. Acesta a adăugat: ‘În acest moment, situaţia economică este mult mai favorabilă decât în ultimele luni, în urma declinului preţului ţiţeiului, a politicii de relaxare monetară adoptată de BCE şi a reformelor structurale adoptate’.

Conform estimărilor Băncii Centrale a Italiei, PIB-ul celei de-a treia economii a zonei euro va înregistra anul acesta o creştere de 0,4%. În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2%, deşi se menţin incertitudini considerabile şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.

Economia Italiei s-a contractat în 2014 cu 0,4%, acesta fiind al treilea an consecutiv de declin, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Istat).

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...