‘BCE a luat cunoştinţă de anunţul făcut astăzi de Curtea Constituţională din Germania. BCE reafirmă că programul OMT se încadrează în mandatul instituţiei’, se arată în declaraţia Băncii Centrale Europene.
Vineri, Curtea Constituţională din Germania a anunţat că ‘vede motive importante să presupună că OMT depăşeşte mandatul privind politica monetară a Băncii Centrale Europene şi din acest motiv încalcă puterile statelor membre şi contravine interdicţiei finanţării bugetului’.
De asemenea, Curtea Constituţională din Germania crede că este posibil să fie impuse limite programului OMT astfel încât acesta să fie compatibil cu legislaţia UE.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a apărat anul trecut programul BCE de achiziţionare de obligaţiuni, apreciind că acesta era necesar, eficient şi în concordanţă cu mandatul instituţiei.
‘Pentru conducerea responsabilă a BCE, acest program slujeşte Tratatul nostru de înfiinţare. Trebuie să rămânem independenţi faţă de vocile care ne cer să facem mai mult sau mai puţin, să rămânem pe deplin concentraţi asupra mandatului nostru de a asigura stabilitatea preţurilor pentru cetăţenii din zona euro’, a afirmat şeful BCE.
Acesta a adăugat că decizia privind programul ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT) era necesară şi a fost eficientă.
Programul BCE de achiziţionare de obligaţiuni avea ca obiectiv asigurarea stabilităţii preţurilor în zona euro, care reprezintă mandatul instituţiei.
În timp ce BCE susţine că programul OMT se potriveşte cu mandatul său de asigurare a stabilităţii preţurilor, pentru guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, programul OMT este similar cu tipărirea de bani pentru a finanţa statele din zona euro care întâmpină dificultăţi.
Programul OMT a funcţionat pentru că a dat investitorilor încrederea necesară pentru a cumpăra obligaţiuni emise de ţări cu dificultăţi, precum Spania şi Italia, investitorii fiind asiguraţi că BCE va interveni dacă un guvern din zona euro ar ajunge în situaţia de a nu putea să-şi ramburseze datoriile.