BCE: Măsurile de stimulare protejează zona euro de criza din Grecia
‘De asemenea, vedem o scădere suplimentară a randamentelor obligaţiunilor din Portugalia şi din alte ţări cu probleme în ciuda situaţiei din Grecia. Aceste date sugerează că măsurile de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană ar putea proteja de contagiune statele din zona euro’, a declarat preşedintele BCE, la o conferinţă desfăşurată la Frankfurt.
Declaraţia lui Mario Draghi vine după ce, luni, Grecia a acceptat să demareze negocierile cu partenerii europeni pentru punerea în practică a reformelor solicitate de creditorii internaţionali, în vederea deblocării ultimei tranşe din acordul de asistenţă financiară.
Miercuri, euro se tranzacţiona la 1,0638 dolari, cel mai redus nivel din aprilie 2003. Din mai 2014, euro s-a depreciat cu 25%.
BCE a început luni implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, pentru a combate deflaţia persistentă şi şomajul, care se ridică acum la aproximativ 11% în zona euro.
‘Euro s-ar putea deprecia şi mai mult, pieţele aşteaptă să vadă când vor fi retrase măsurile de stimulare ale BCE sau când va fi majorată rata dobânzii’, avertiza recent analistul Greg Gibbs, de la Royal Bank of Scotland Group Plc în Singapore.