BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record, 0,75%

Economica.net
04 04. 2013
bce_euro_90477900_03267800

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine o conferinţă de presă, care va fi urmărită cu atenţie de sectorul financiar pentru indicii privind eventuale măsuri de stimulare a economiei zonei euro.

Acordul de susţinere a Ciprului a afectat acţiunile băncilor şi încrederea în capacitatea liderilor zonei euro de a rezolva criza, din cauza dificultăţilor cu care s-a ajuns la o înţelegere, dar şi a măsurilor aplicate, precum pierderi pentru deponenţi şi controlul capitalului.

Şeful BCE trebuie să-şi analizeze opţiunile, iar acestea variază de la o reducere de dobândă la o nouă rundă de împrumuturi pentru bănci şi încurajarea creditării companiilor, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg. Chiar dacă BCE va adopta un plan de susţinere a economiei, acesta s-ar putea să nu fie anunţat joi, au spus sursele.

„Trebuie să înceapă să se gândească la un plan pentru măsuri neconvenţionale dacă recuperarea nu are loc. Ar putea fi prea devreme să facă asta în această lună, dar mă aştept ca Draghi să admită că economia nu se îmbunătăţeşte, iar şansele unei evoluţii neanticipate sunt mai mari decât în trecut”, a declarat Martin van Vliet, economist pentru zona euro la ING Bank Amsterdam.

Dragi este îngrijorat mai ales de disponibilitatea redusă de credit pentru companiile mici şi mijlocii în ţări precum Spania şi Italia, au spus două surse, citate de Bloomberg.

Tot joi, Banca Angliei a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, în timp ce plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni a fost păstrat la 375 miliarde de lire sterline.

Banca Japoniei a anunţat, de asemenea, că va dubla achiziţile lunare de obligaţiuni pentru a ajunge la 7.000 de miliarde de yeni (74 miliarde de dolari), parte a unui program de sprijiinire a economiei.

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.