BCE menţine dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%

Economica.net
06 02. 2014
bce_euro_14902300_27898000_24761600

„Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% şi, respectiv, 0%”, se arată într-un comunicat al BCE.

Anunţul privind politica monetară va fi urmat de o conferinţă de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, de la care investitorii aşteaptă indicii privind evoluţia economiei europene şi eventuale planuri ale băncii centrale.

Inflaţia la minimul a patru ani în zona euro şi volatilitatea de pe pieţele financiare ar putea impune noi măsuri din partea BCE, însă semnele de îmbunătăţire a situaţiei economice şi prognoza că avansul preţurilor va reveni treptat spre nivelul ţintit de bancă sugerează că şeful BCE va menţine politica actuală, potrivit Bloomberg.

Doar 4 din cei 66 de economişti consultaţi de Bloomberg au estimat o reducere a dobânzii, de la 0,25% la 0,1%.

Aşteptările analiştilor nu sunt întotdeauna cel mai bun indicator privind acţiunile lui Draghi, după ce aceasta a surprins în mai multe rânduri prin reduceri ale dobânzii şi măsuri neconvenţionale de sprijinire a euro în contextul crizei datoriilor.

Riscul ca recupererea economică fragilă a zonei euro să fie afectată de turbulenţele de pe pieţele globale sau de reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA creşte probabilitatea ca Draghi să anunţe o nouă măsură fără precedent.

„Există motive solide ca banca centrală să facă mai mult şi sunt şanse ridicate să relaxeze politica monetară cumva, nu neapărat printr-o scădere a dobânzii”, a declarat, înaintea deciziei de politică monetară, Nick Kounis, şeful pentru cercetare macro la ABN Amro, din Olanda.

Banca Angliei a decis, de asemenea joi, să menţină la minimul record de 0,5% dobânda de politică monetară, iar valoarea programului de achiziţie de obligaţiuni prin care introduce lichidităţi în piaţa financiară, la 375 miliarde de lire sterline.

Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se află la 0,5% din martie 2009.