BCE menţine dobânda de politică monetară şi parametrii programului de relaxare cantitativă

Economica.net
19 01. 2017
ecb_negative_interest_rates_60671100

Dobânda cheie a fost menţinută la 0%, iar dobânda facilităţii principale de depozite, practic dobânda depozitelor efectuate de băncile comerciale la banca centrală, rămâne la -0,4%.

În decembrie, BCE a decis că va continua programul de relaxare cantitativă până la sfârşitul acestui an. Plafonul achiziţiilor de obligaţiuni va scădea însă la 60 miliarde de euro pe lună începând din aprilie, faţă de 80 de miliarde de euro pe lună în prezent.

De la ultima întâlnire a guvernatorilor BCE, în luna decembrie, datele macroeconomice pe zona euro s-au îmbunătăţit, iar creşterea economică pare că a accelerat în ultimul trimestru din 2016. Producţia industrială din eurozonă a crescut cu 1,5% în noiembrie, iar prima estimare privind creşterea economică a Germaniei în 2016 este de 1,9%, cea mai bună dinamică din ultimii cinci ani. Germania este cea mai mare economie din Europa.

De asemenea, inflaţia a accelerat de la ultima şedinţă a BCE, la 1,1% în decembrie, de la 0,6% în noiembrie. Banca Centrală Europeană ţinteşte o inflaţie apropiată de 2%. În Gerania, inflaţia a crescut puternic în decembrie, la 1,7%, de la 0,8% în noiembrie.

Pe de altă parte, în Franţa, a doua mare economie din zona euro, inflaţia a variat nesemnificativ în decembrie, când a ajuns la 0,6%, faţă de 0,5% în luna anterioară.

Conducerea BCE a operat la şedinţa din decembrie modificări asupra programului de relaxare cantitativă, probabil pentru a evita o implicare politică având în vedere că 2017 este an electoral în multe state cheie din zona euro, inclusiv în Germania şi Franţa.

O chestiune delicată pe agenda BCE este şi situaţia băncilor din Italia, aflate în pericol să rămână în ofsaid şi să aibă nevoie de bailout-uri sau bail-in dacă nu atrag urgent capital pentru a-şi consolida situaţiile financiare.

Pe lângă o economie împotmolită şi presiuni politice interne (din Europa), BCE trebuie să fie foarte atentă şi la ce va face viitorul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, care va fi învestit vineri în funcţie. Trump a criticat UE şi a afirmat, într-un interviu recent, că Brexitul este un lucru grozav şi crede că şi alte state europene vor urma exemplul Marii Britanii. Preşedintele ales al SUA a avertizat şi că va impune tarife vamale pe importul de bunuri produse în afara Statelor Unite, referindu-se în principal la automobilele germane. O altă declaraţie recentă a lui Trump care ar trebui să intre în atenţia BCE este aceea că dolarul ar fi „prea puternic” pentru a permite companiilor americane să concureze pe scena globală.