BCE: Modelul cipriot nu va fi aplicat şi în alte state

Economica.net
30 04. 2013
cyprus_24173700

‘Cred că ceea ce s-a întâmplat în Cipru cu siguranţă nu se va întâmpla în nicio altă ţară. Cu certitudine a fost un proces neobişnuit’, a răspuns Patrick Honohan, când a fost întrebat de ziarişti dacă s-ar putea repeta situaţia din Cipru.

La întrebarea jurnaliştilor privind modul de gestionare a crizei din Cipru, Patrick Honohan, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Irlandei, a declarat: ‘Eu personal aş fi rezolvat situaţi altfel’.

Cipru a reuşit la jumătatea lunii martie să evite intrarea în incapacitate de plată graţie unui acord cu creditorii internaţionali, urmând să închidă cea de a doua mare bancă şi să impună pierderi semnificative depozitelor neasigurate în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro. Deponenţii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confruntă deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformată în acţiuni. O altă reducere suplimentară de 22,5% depinde de capacitatea autorităţilor cipriote de a îndeplini condiţiile prevăzute în programul de asistenţă.

Ciprul a devenit a cincea ţară din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Economia cipriotă, evaluată la 17 miliarde de euro, reprezintă 0,2% din Produsul Intern Brut al zonei euro.