BCE: Nu este necesară o centralizare a politicii fiscale în zona euro
Zona euro combină supervizarea bancară sub umbrela BCE şi intenţionează să găsească o modalitate comună de a închide băncile care se confruntă cu probleme financiare.
‘Cu siguranţă, zona euro are, de asemenea, nevoie de mecanisme de solidaritate pentru evenimente extreme care sunt accesibile politicilor naţionale – acesta este rolul Mecanismului European de Stabilitate (MES). Dar dincolo de asta, nu consider că ar fi necesară o centralizare a politicii fiscale în zona euro’, a afirmat Benoit Coeure.
Acesta a adăugat că decizia BCE de a reduce în noiembrie rata dobânzii la nivelul record scăzut de 0,25% ‘a avut un unic scop – asigurarea pe termen mediu a stabilităţii preţurilor în zona euro’.
Pentru orice bancă centrală, strategia de asigurare a stabilităţii preţurilor trebuie să fie simetrică. Cu alte cuvinte, inflaţia nu trebuie să fie nici prea scăzută, nici prea ridicată’.
Inflaţia în zona euro va rămâne sub ţintă în următorii doi ani iar Banca Central Europeană (BCE) este gata să acţioneze dacă va fi necesar să ajute economia, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi.
Banca Central Europeană (BCE) şi-a revizuit joi, în scădere, estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi respectiv 1,1%, potrivit celor mai noi prognoze de inflaţie şi creştere prezentate de Mario Draghi. În plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE