BCE nu poate furniza finanţare de urgenţă băncilor în condiţii ‘excesiv de generoase’

Economica.net
07 07. 2015
euro_4556766_35038700_56171200

În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro.

Într-un document publicat marţi pe site-ul instituţiei, BCE a exemplificat modul în care finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni este incompatibilă cu obiectivele sale, argumentând că nu poate fi furnizată de băncile centrale fără garanţii adecvate sau în condiţii generoase care amintesc de ‘riscul moral’.

Unii membri ai Consiliul guvernatorilor BCE şi-au exprimat obiecţii faţă de sprijinirea băncilor elene. 

Şeful Bundesbank, Jens Weidmann, susţine că băncile din Grecia nu ar trebui să achiziţioneze datorii pe termen scurt ale guvernului elen. ‘Eurosistemul nu ar trebui să acorde finanţare Greciei chiar dacă se aşteaptă la acordarea ulterioară a tranşelor de împrumut’, a explicat recent Jens Weidmann, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

‘Când băncile care nu au acces la pieţe cumpără obligaţiuni suverane, există temeri privind dependenţa lor de linia de finanţare de urgenţă’, a avertizat oficialul german. 

Luni, BCE a anunţat că menţine linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat şi va înăspri condiţiile de acordare a finanţării, majorând garanţiile solicitate în schimbul fondurilor. Decizia BCE va limita opţiunile autorităţilor de la Atena.

Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunţat, după încheierea referendumului şi numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, împotriva acordului propus de creditorii internaţionali. Analişti susţin că există şanse reduse ca BCE să fie mai generoasă după acest anunţ, ceea ce înseamnă că băncile vor rămâne probabil închise în următoarele zile. În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro.

Obligaţiunile greceşti au în prezent un rating de tip ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.