‘În prezent nu se pune problema unei ştergeri (‘haircut’) a datoriei Ciprului deoarece nu avem decât datele preliminare privind necesităţile de finanţare ale băncilor cipriote. Vom avea datele finale la mijlocul lunii ianuarie’, a explicat oficialul BCE într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD.
‘ Se poate deja prognoza că, după anunţarea datelor finale, necesităţile de finanţare vor fi atât de ridicate încât nivelul datoriei va fi foarte ridicat şi nesustenabil’, a declarat Asmussen, adăugând că atunci vor fi luate în calcul măsurile necesare pentru a se ajunge la excedent bugetar şi începerea privatizărilor.
Joi, cotidianul german Süddeutsche Zeitung anunţa că Fondul Monetar Internaţional condiţionează participarea sa la un plan de ajutor pentru Cipru, care trebuie să fie finalizat până la sfârşitul lui ianuarie 2013, de ştergerea parţială a datoriei cipriote. FMI estimează că, fără această condiţie, ţara nu va fi în măsură să facă faţă dobânzilor la datoria sa, chiar după ce vor fi aplicate reformele cerute, a adăugat ziarul, care citează o sursă apropiată negocierilor dintre Cipru şi troica formată din FMI, UE şi BCE.
Unele state membre ale UE au aceeaşi opinie, dar altele se opun acestei măsuri, mai ales pentru că s-a promis, când Grecia şi-a restructurat datoria, că este vorba de un caz unic.
La sfârşitul lunii noiembrie, troica a anunţat că a avut discuţii ”fructuoase” cu guvernul cipriot, care estimează că are nevoie de 17 miliarde de euro în total pe o perioadă de patru ani pentru a-şi susţine economia şi băncile.