BCE nu trebuie să ţină cont prea mult de aşteptările pieţelor cu privire la inflaţie

Economica.net
16 07. 2019
euro_4556766_24565100

În prezent, băncile centrale sunt supuse la presiuni din partea politicienilor de pe ambele maluri ale Atlanticului, în special din partea lui Donald Trump în SUA, pentru a relaxa şi mai mult politica monetară. În paralel, randamentele la obligaţiuni au scăzut în ultima perioadă, ceea ce pune noi presiuni asupra băncilor pentru a introduce noi stimulente care să împiedice revizuirea în scădere a estimărilor inflaţioniste.

„Ţinem cont de indicaţiile venite de pe piaţă dar nu trebuie să fim dependenţi de pieţe. Acest înseamnă să nu ne bazăm exclusiv pe instrumentele de piaţă pentru a măsura estimările de inflaţie”, a spus Villeroy la o conferinţă organizată de Banca Centrală a Franţei. „Suntem dependenţi de date şi spun acest lucru în special în cazul BCE: la viitoarele reuniuni ale consiliului guvernatorilor, vom studia datele economice reale şi vom acţiona dacă şi când va fi necesar”, a adăugat Villeroy.

Un indicator care măsoară estimările de inflaţie pe termen lung în zona euro, urmărit cu atenţie de pieţele financiare, a coborât recent până la un minim de 1,1%. Chiar dacă între timp a urcat uşor până la 1,3%, rămâne departe de ţinta de inflaţie a BCE de 2% dar şi sub nivelul la care era în anul 2015, când BCE a lansat programul său de achiziţionare de active.

Francezul Villeroy de Galhau a respins de asemenea orice idee privind manipularea cursului de schimb de către băncile centrale, după acuzaţiile în acest sens lansate recent de Donald Trump vis a vis de BCE. „Politicile monetare în marile economii avansate sunt ghidate de mandatul lor intern: stabilitatea preţurilor şi gestionarea cererii contraciclice. Ele nu vizează cursul de schimb”, a subliniat Villeroy de Galhau la o conferinţă organizată cu prilejul aniversării a 75 de ani de la acordurile de la Bretton Woods.