BCE nu va reduce ţinta de inflaţie – oficial
„Nu poate avea loc o revizuire în sens descendent a ţintei de inflaţie, ca o consecinţă a modificării strategiei”, a declarat la un forum online Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.
Oficialii BCE au dat asigurări că „nu vor lăsa deoparte nici un aspect” în timpul revizuirii strategice şi rămân deschişi la modificarea principalului obiectiv al instituţiei, stabilitatea preţurilor.
Miercuri, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunţat că va fi analizată o strategie care să permită temporar creşterea inflaţiei peste actuala ţintă.
O politică conform căreia băncile centrale se angajează să compenseze inflaţia scăzută dacă nu-şi ating temporar obiectivele „ar putea fi examinată”, ca parte a revizuirii strategice a instituţiei, a declarat Lagarde la o conferinţă desfăşurată miercuri la Frankfurt.
„Dacă este credibilă, o astfel de strategie ar putea întări capacitatea politicii monetare de a stabiliza economia când este o perioadă dificilă, deoarece promisiunea de depăşire a ţintei de inflaţie sporeşte aşteptările în ceea ce priveşte inflaţia şi, prin urmare, reduce ratele dobânzilor reale”, a explicat şeful BCE.
Lagarde a admis că în următoarele luni preţurile în zona euro vor scădea, dar a dat asigurări că vor creşte din nou la începutul anului viitor.
BCE estimează că rata medie a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 0,3%, înainte de a urca la 1% în 2021 şi la 1,3% în 2022. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei. Datele sunt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.