BCE: Obligaţiunile guvernamentale elene achiziţionate de BCE nu pot fi restructurate

Economica.net
09 01. 2015
national_library_of_greece_athens_26329700

Premierul grec, Antonis Samaras, a propus organizarea de alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, după eşecul Parlamentului în alegerea unui preşedinte al ţării în al treilea tur de scrutin, ceea ce a atras după sine dizolvarea Parlamentului. Alegerile legislative anticipate care ar putea aduce la putere partidul de stânga Syriza – care se opune politicii de austeritate – reprezintă o perspectivă care îi îngrijorează pe finanţatorii internaţionali ai ţării.

‘Este ilegal şi contrar tratatelor să reeşaloneze datoria statului deţinută de BCE. Tratatele europene sunt foarte clare în această privinţă’, a apreciat oficialul BCE.

Întrebat dacă alegerile din Grecia şi potenţiala victorie a stângii înseamnă că BCE are motive suplimentare să acţioneze cumpărând obligaţiuni guvernamentale, Coeure a răspuns: ‘Nu, nu este nicio legătură. Deciziile de politică monetară ale BCE sunt pentru întreaga zonă euro şi Grecia reprezintă o parte foarte mică din zona euro. Astfel încât sunt două discuţii diferite’. Oficialul BCE a adăugat: ‘Aceasta nu înseamnă că BCE nu urmăreşte cu atenţie evoluţia din Grecia iar discuţiile privind potenţiala ieşire a ţării din zona euro nu au sens’.

BCE a demarat pregătirile tehnice pentru a putea începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale. O decizie în acest sens ar putea fi anunţată la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE din data de 22 ianuarie.

‘Grecia este în zona euro, are nevoie de euro şi Europa are nevoie de Grecia. Cred că se depun eforturi substanţiale din partea autorităţilor europene pentru menţinerea tuturor statelor în zona euro. S-a spus asta şi în 2012 şi de atunci se tot repetă. Pentru mine, nu este o dezbatere şi nimeni nu va avea de câştigat de pe urma ieşirii Greciei din zona euro’, a avertizat oficialul BCE.

Pachetul în valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu zona euro şi FMI a început în luna mai 2010 şi în cazul programului cu UE va expira la data de 31 decembrie 2014 în timp ce programul cu FMI va continua până în 2016. La începutul lunii decembrie 2014, Eurogrupul a decis să prelungească, pentru două luni, programul de asistenţă convenit cu Grecia deoarece creditorii internaţionali nu pot finaliza analiza conturilor Greciei până la data de 31 decembrie.