BCE: Persoane şi companii din România deţin depozite de circa 100 milioane euro în băncile cipriote

Depozitele persoanelor şi companiilor nefinanciare din România în băncile cipriote totalizau la finele anului trecut aproximativ 100 milioane euro, reiese din datele Băncii Centrale Europene (BCE).
Economica.net - J, 21 mart. 2013, 15:19
BCE: Persoane şi companii din România deţin depozite de circa 100 milioane euro în băncile cipriote

Grecia are cea mai ridicată expunere în Cipru în privinţa depozitelor bancare, persoanele şi companiile nefinanciare elene deţinând economii de 4,7 miliarde euro la băncile cipriote.

Marea Britanie, care are două baze militare în Cipru, figurează în statisticile BCE cu depozite de 2 miliarde euro.

Persoanele şi companiile financiare din Bulgaria, Germania, Franţa, Luxemburg şi Malta au în băncile cipriote depozite de aproximativ 100 milioane euro fiecare.

Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană au convenit sâmbătă cu guvernul cipriot un acord de bailout de 10 miliarde euro, care presupune o clauză fără precedent în UE, respectiv o taxă specială asupra depozitelor bancare din statul mediteranean, de până la 9,9%, prin care statul să strângă 5,8 miliarde euro destinate recapitalizării băncilor.

Parlamentul cipriot a respins categoric taxa, iar autorităţile din Cipru şi instituţiile financiare internaţionale caută alternative.

Depozitele bancare din Cipru totalizau la sfârşitul lunii ianuarie 72,1 miliarde euro, potrivit datelor BCE, din care aproximativ o treime reprezintă depozite constituite de bănci, iar restul reprezintă plasamente ale persoanelor fizice, rezidente sau nu, şi depozitele companiilor nefinanciare.

Băncile din zona euro deţin depozite de 10,8 miliarde euro în băncile cipriote, iar gospodăriile şi companiile nebancare au economii de 5,3 miliarde euro pe insulă.

În privinţa ţărilor UE din afara zonei euro, băncile au lichidităţi de 800 milioane euro în instituţiile financiare din Cipru, iar popualaţia şi companiile 2,3 miliarde euro – din care 2 miliarde euro Marea Britanie şi mai mult de 100 milioane euro fiecare în cazul României şi Bulgariei, reiese din datele BCE.

În privinţa persoanelor şi companiilor din afara UE, băncile figurează cu 12,8 miliarde euro în sistemul cipriot, iar entităţile nefinanciare cu 19,2 miliarde euro. Rusia este cel mai mare investitor străin din Cipru şi totodată cel mai important partener financiar.

În România sunt prezente două bănci cipriote, respectiv Bank of Cyprus şi Marfin.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii BRICS cer o încetare a focului în Fâşia Gaza şi o retragere completă a trupelor israeliene
Liderii BRICS cer o încetare a focului în Fâşia Gaza şi o retragere completă a trupelor israeliene
Liderii din BRICS, grupul celor 11 mari ţări emergente, au cerut duminică o "încetare imediată a focului" şi o "retragere completă" a Israelului din Fâşia Gaza, într-o declaraţie comună......
Premieră în Israel – Armata anunţă că mii de ordine de recrutare vor fi trimise evreilor ultraortodocşi
Premieră în Israel – Armata anunţă că mii de ordine de recrutare vor fi trimise evreilor ultraortodocşi
Armata israeliană a anunţat duminică că mii de ordine de recrutare vor fi trimise evreilor ultraortodocşi, care până ...
A apărut Ghidul pentru drepturile şi comercializarea proprietăţii intelectuale
A apărut Ghidul pentru drepturile şi comercializarea proprietăţii intelectuale
Autoritatea Naţională pentru Cercetare aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării anunţă că a fost ...
BNS: Subvenţia de la buget acordată partidelor politice, acordată numai în anii în care România se încadrează în ţintele de deficit
BNS: Subvenţia de la buget acordată partidelor politice, acordată numai în anii în care România se încadrează în ...
Subvenţia de la bugetul de stat pentru partidele politice ar trebuie să se acordă numai în anii în care România se ...