Opţiunile vor fi discutate la viitoarea şedinţă de politică monetară a liderilor BCE, din 5 iunie, iar 44 din 50 de analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că banca va aduce dobânzile în teritoriu negativ.
„Suntem pregătiţi să acţionăm. Nu suntem pasivi în privinţa riscurilor implicate de menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut pentru mult timp”, a declarat vicepreşedintele BCE Vitor Constancio, mai scrie Mediafax.
BCE încearcă să elimine pericolul deflaţiei în condiţiile în care economia zonei euro îşi revine cu greu din criza datoriilor care a pus în pericol existenţa uniunii monetare. Cel mai probabil, instituţia va reduce dobânzile pentru operaţiunile de politică monetară în şedinţa următoare , şi va introduce noi programe pentru a facilita finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), după cum ECONOMICA.NET scria aici
Dobânda de politică monetară, facilitatea de depozit şi cea de credit, ar urma să fie reduse cu 10-20 de puncte de bază. Dobânda cheie, la care băncile se împrumută prin operaţiuni repo la o săptămână (sau pe termene mai lungi în cadrul programelor BCE) este de 0,25% în acest moment, în timp ce la rezervele în exces parcate la BCE peste noapte este de 0%.
O trecere în teritoriu negativ a dobânzii overnight ar face ca băncile să fie taxate pentru fondurile pe care nu reuşesc să le plaseze în credite sau împrumuturi către alte bănci pe piaţa monetară interbancară.
BCE încearcă astfel să dea un imbold creditării din zona euro, printr-o măsură neconvenţională. Nicio mare bancă centrală a lumii nu practică dobânzi negative nominale pentru depozite.
Este de presupus că o astfel de mişcare a BCE va avea impact şi asupra dobânzilor din piaţa monetară interbancară. Cotaţiile Euribor ar urma să scadă, deşi nici în acest moment nu sunt la niveluri ridicate, ci mai degrabă apropiate de minimele istorice. Euribor 3M şi 6M sunt la 0,335%, respectiv 0,429% în acest moment. Aceste cotaţii sunt relevante pentru creditele în euro cu dobândă variabilă, inclusiv cele din România. De asemenea, dobânzile la care sunt bonificate depozitele la termen ar putea să scadă suplimentar, inclusiv să treacă în teritoriu negativ.