În timpul crizei din 2008 – 2009, preţurile locuinţelor au scăzut semnificativ în zona euro, tendinţă care a continuat şi în perioada 2012 – 2013, pe fondul dezechilibrelor înregistrate înaintea crizei. Dar în semestrul doi din 2014, preţurile au început să crească, iar avansul este sustenabil deoarece dezechilibrele dintre venituri şi preţurile locuinţelor au fost corectate, apreciază BCE.
‘Actuala redresarea a preţurilor locuinţelor în zona euro este mai slabă decât majorarea observată în trecut în timpul perioadelor de revenire a creşterii economice după o criză. Ratele scăzute ale dobânzilor au sprijinit redresarea’, se arată în raportul BCE.
Instituţia apreciază că riscurile la adresa stabilităţii financiare provocate de majorarea preţurilor locuinţelor din zona euro par a fi pe moment limitate.
La şedinţa din 3 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, pentru a stimula creşterea economică. Conform estimărilor publicate în luna iunie, BCE miza în 2016 pe o creştere a PIB de 1,9% şi pe o rată a inflaţiei de 1,5%, însă acestea par în prezent mult prea optimiste în opinia analiştilor, având în vedere scăderea preţului petrolului, aprecierea monedei euro şi încetinirea economiei chineze.