BCE: Redresarea zonei euro, afectată de lipsa reformelor structurale

Economica.net
17 10. 2014
bce_19465600

‘Vorbind vag de reforme structurale, dar fără a le aplica, este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Creează incertitudine privind evoluţia ratelor dobânzilor şi a perspectivelor de creştere economică’, a afirmat Benoit Coeure la o conferinţă desfăşurată la Riga.

Presiunile sunt în creştere pentru adoptarea unor măsuri de stimulare a economiei de către BCE, inclusiv achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale, deoarece zona euro nu reuşeşte să-şi revină din criza datoriilor, fiind afectată de un nivel record al şomajului. Temerile privind perspectivele de creştere economică au provocat în ultimele zile turbulenţe pe pieţele bursiere mondiale.

‘BCE şi zona euro caută să imite Japonia. Cred că ei îşi vor pierde credibilitatea deoarece inflaţia este prea scăzută’, a apreciat analistul Andrew Bosomworth, de la Pacific Investment Management Co.

În trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a stagnat şi rata inflaţiei în septembrie s-a situat la doar 0,3%. BCE se aşteaptă la o creştere modestă până la sfârşitul anului iar preţurile de consum nu vor ajunge aproape de obiectivul de 2% fixat de BCE înainte de 2017.

‘Cea mai mare dificultate cu care se confruntă zona euro nu este politica monetară şi nici lipsa măsurilor de stimulare fiscală, ci barierele structurale care afectează concurenţa, inovaţia şi productivitatea’, a avertizat şi Jens Weidmann, membru în Consiliul director al BCE. Acesta s-a opus celor mai recente măsuri de stimulare adoptate de BCE, apreciind că acestea ar putea spori riscurile pentru plătitorii de taxe.

‘În final, aceste măsuri ar putea duce la transferul riscurilor de la bănci spre plătitorii de taxe, ceea ce ar anula tot ce s-a obţinut în ultimul an în reglementarea sistemului bancar’, a declarat Jens Weidmann, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei.

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, a cerut recent guvernelor din zona euro să sprijine creşterea economică adoptând reforme structurale deoarece numai politica monetară şi recentele măsuri de stimulare anunţate de Banca Central Europeană nu sunt suficiente pentru a restabili încrederea investitorilor şi a stimula investiţiile.

În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia şi de a evita pericolul deflaţiei.

În cadrul reuniunii de politică monetară de vineri, Mario Draghi ar urma să prezinte detaliile planului prin care BCE vrea să cumpere titluri de valoare garantate cu active (ABS) în valoare de sute de miliarde de euro, ultima încercarea a instituţiei de a salva zona euro de la stagnare economică.

Subliniind că investiţiile în zona euro au crescut foarte puţin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, şeful BCE a afirmat recent: ‘o creştere decisivă a investiţiilor este esenţială pentru a aduce inflaţia aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia şi a reduce şomajul’.

În vederea relansării investiţiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocraţiei. Un alt mijloc pentru a încuraja investiţiile este diversificarea surselor de finanţare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE.