BCE reduce finanţarea pentru băncile greceşti pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii
Potrivit unei surse din mediul bancar, plafonul ELA a fost redus cu 600 de milioane de euro, de la 89,7 miliarde de euro până la 89,1 miliarde de euro, iar acest plafon va rămâne în vigoare până la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE, programată pentru data de 16 septembrie.
Este pentru a doua oară în decurs de o lună când BCE reduce finanţarea de urgenţă oferită băncilor greceşti. În urmă cu două săptămâni, nivelul maxim al ajutoarelor de urgenţă ce pot fi acordate băncilor greceşti a fost redus cu 700 de milioane de euro, la cererea Băncii Centrale a Greciei.
După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit până la aproximativ 300 milioane de euro în luna august, în condiţiile în care în lunile precedente deponenţii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.
Grecia a evitat luna trecută intrarea în incapacitate de plată după ce a primit un nou program de asistenţă internaţională, cel de-al treilea. În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) – ‘zidul de protecţie’ al finanţelor Europei, înfiinţat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală – se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiţia ca autorităţile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultăţile fundamentale cu care se confruntă economia şi societatea Greciei.
O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.