Banca Centrală a Greciei (BoG) a anunţat joi că plafonul ELA a fost redus cu 300 milioane de euro, la 85,7 miliarde de euro.
‘Reducerea plafonului cu un miliard de euro reflectă îmbunătăţirea nivelului lichidităţilor creditorilor eleni, pe fondul reducerii incertitudinilor şi al stabilizării ieşirilor de numerar’, se arată în comunicatul Băncii Greciei.
Creditorii eleni se bazează pe finanţarea de urgenţă pe care o primesc de la Banca Centrală a Greciei, cu acordul BCE, începând din luna februarie a acestui an, când au fost excluse de la operaţiunile obişnuite de finanţare derulate de BCE, din cauza întârzierilor apărute în negocierile dintre Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali.
După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit, în condiţiile în care în primele luni ale anului deponenţii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.
Valoarea depozitelor constituite la băncile elene a continuat să crească în septembrie, însă rămâne la cel mai scăzut nivel din mai 2003, arată datele publicate recent de Banca Centrală a Greciei.
Depozitele persoanelor fizice şi juridice la băncile din Grecia au urcat în septembrie cu 503 milioane de euro, la 121,67 miliarde de euro (134,55 miliarde de dolari). În august, depozitele au urcat la 121,14 miliarde de euro, primul avans după 10 luni de declin.
Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.