BCE: Riscurile la adresa creşterii economice din zona euro sunt echilibrate

Economica.net
08 05. 2017
euro_1431347_960_720_90921600

‘Dacă redresarea economiei zonei euro şi evoluţia inflaţiei vor fi în linie cu prognozele BCE, discuţia privind normalizarea politicii monetare devine justificată în viitor. Orice astfel de discuţie ar trebui să aibă loc, desigur, într-o manieră adecvat de prudentă, structurată şi ordonată’, a declarat Mersch la o conferinţă desfăşurată în Tokyo.

Consiliul guvernatorilor BCE este convins de necesitatea continuării politicii monetare relaxate, fără devieri de la anunţatele măsuri, a căror implementare este aşteptată, a adăugat oficialul BCE.

Totuşi, BCE trebuie să examineze modul în care funcţionează diversele sale măsuri de politică monetară într-un mediu în care perspectivele de creştere sunt mai echilibrate, susţine Yves Mersch.

Un studiu publicat săptămâna trecută de compania de analiză financiară Markit arată că activitatea economică în zona euro a înregistrat în aprilie cel mai semnificativ avans din ultimii şase ani.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în aprilie la 56,8 puncte, de la 56,4 de puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din 2011.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

‘Datele încurajatoare din acest studiu vor majora probabil estimările privind avansul zonei euro în 2017 şi ar putea duce la o înăsprire a politicii monetare a BCE’, a apreciat Chris Williamson, economist şef al IHS Markit.

Acesta se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze în trimestrul doi din acest an un avans de aproximativ 0,7%, faţă de o expansiune de 0,5% în precedentele trei luni şi în trimestrul patru din 2016.

În zona euro, politica monetară relaxată şi o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6% în 2017 şi în 2018, a estimat recent Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, declara recent că instituţia cu sediul la Frankfurt trebuie să menţină un grad substanţial de relaxare a politicii monetare, în pofida relansării economiei zonei euro. ‘Ultimele date disponibile confirmă că relansarea ciclică a economiei zonei euro este din ce în ce mai solidă şi că riscurile s-au diminuat’, a afirmat Mario Draghi, adăugând că există semne care arată o creştere a preţurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să îşi modifice politica monetară.

Anterior, Consiliul guvernatorilor BCE şi-a reafirmat decizia de a continua să achiziţioneze lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro. În plus, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.