Cu toate acestea, BCE avertizează că perspectivele rămân orientate în jos din cauza unor noi factori, în special a semnalelor care provin din SUA referitoare la o reorientare mai protecţionistă în materie de politică comercială.
Probabilitatea unei modificări brutale a condiţiilor financiare mondiale pare să se fi redus, marile economii emergente par să fie într-o stare mai bună decât în ultimii ani iar politica autorităţilor chineze de sprijinire a creşterii economice a redus îngrijorările referitoare la perspectivele pe termen scurt, adaugă BCE.
‘Comunicarea atentă din partea Rezervei Federale americane, cumulată cu o traiectorie foarte progresivă de majorare a dobânzilor de politică monetară, precum şi cu reducerea vulnerabilităţilor pe marile pieţe emergente, pare să fi redus riscul unei înăspriri dezordonate a condiţiilor financiare mondiale’, susţine BCE în acest buletin publicat de opt ori pe an, la două săptămâni după fiecare reuniune de politică monetară.
Cu toate acestea, noi surse de riscuri, în special de pe urma unei posibile direcţii protecţioniste a politicii comerciale a noii administraţii americane, ar putea avea un efect negativ important asupra economiei mondiale, adaugă BCE. În plus, vulnerabilităţile Chinei pe termen mediu sunt în continuare ridicate, având în vedere o nouă creştere a gradului de îndatorare, în timp ce negocierile posibil dificile legate de ieţirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, rămân o sursă de îngrijorare, consideră BCE.
Pe ansamblu, chiar dacă unele riscuri par să se fi diminuat, balanţa riscurilor la adresa perspectivelor mondiale rămâne orientată în jos, susţine BCE.